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Clay County School System 

Controlled Open Enrollment Plan Frequently Asked Questions (FAQ) 
 

1. Q: What is Controlled Open Enrollment?  
A: The Florida Legislature passed a law requiring School Boards to adopt a policy that gives 
parents and students the ability to seek enrollment in a school other than their zoned school of 
attendance.(§1002.31, Florida Statutes)  
www.flsenate.gov/Laws/Statutes/2016/1002.31 
  

2. Q: Who is eligible to participate in Controlled Open Enrollment?  
A: Under § 1002.31, Florida Statutes, the district school board shall allow a parent from any 
district in the state whose child is not subject to a current expulsion or suspension to enroll his or 
her child in and transport his or her child to any public school that has not reached capacity in 
the district, subject to available capacity.  
 

3. Q: Where do I find the list of schools that have not reached capacity?  
A: Visit the District’s website at www.oneclay.net and click on Controlled Open Enrollment Plan 
to find the School Capacity Report.  
 

4. Q: Is transportation provided?  
A: No. Transportation is the responsibility of the parent/legal guardian.  
 

5. Q: How do I apply for my child to attend a school under Controlled Open Enrollment?  
A: Parents/legal guardians must complete an online application from www.oneclay.net by 
clicking on the Controlled Open Enrollment link. The application window for the 2017-18 school 
year will be open from April 7th- May 8th, 2017. A parent/guardian who is unable to electronically 
complete an application may obtain a printed copy through the School District’s central office or 
school site. All applications sent via mail must be received by May 8th, 2017 or the application 
will not be included in the lottery. One application is required for each school to which the 
student would request consideration.  
 

6. Q: Can I apply for COE mid-year? 
A: No, COE assignments will take place only once prior to the new school year during a 
designated COE application window. 
 

7. Q: What happens if there are more requests to attend a school than there are available seats?  
A: Florida law requires districts to give priority to the following students ranked equally: 

1. Dependent children of active duty military personnel whose move resulted from    
military orders;  

2. Children who have been relocated due to a foster care placement in a different 
school zone;  

3. Children who move due to a court-ordered change in custody due to a separation or  
divorce or due to the serious illness or death of a custodial parent;  

4. Children who live in Clay County.  

http://www.flsenate.gov/Laws/Statutes/2016/1002.31
http://www.oneclay.net/
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A lottery will be used to determine which students will be granted assignments if there are more 
applicants than student stations available. In the event that all students in 1-4 are assigned to 
the school and there are still remaining seats, those seats will be assigned to out-of-county 
applicants on a lottery basis. 

 
8. Q: If my child is selected in the lottery to attend a school under Controlled Open Enrollment, 

what steps must I take to confirm his or her enrollment?  
A:  Once notified of a lottery selection of an available seat, the parent/guardian must accept and 
enroll the student in the specified school within ten (10) business days of receiving notification to 
accept the seat. If a student happens to receive a lottery selection for more than one school, the 
parent/guardian must select one and decline the other. If seats re-open due to a declined 
selection, the student with the next number in the lottery will be notified and offered the seat.  

 
9. Q: Does the waiting list carry over to the next school year?  

A: No. Once the first five (5) days of the school year have passed, the waiting list will be cleared. 
Parents will be able to apply for a seat when the enrollment window opens to accept 
applications for the following school year.  
 

10. Q: If my child is on a waiting list, what are the ways in which they could be assigned a seat?  
A: If a student who received a seat in a lottery does not claim that seat or if it is rescinded due to 
the failure of the parent/guardian to provide required documentation, the seat will be 
reassigned to the first student on the waiting list. In addition, if the school is under-enrolled, the 
parent may be notified of an available seat up through the first five (5) days of school. 
 

11. Q: Will siblings receive a preference under COE? How will the preference work? Do I submit 
one application per family, or per student? 
A: Applications with a verified sibling priority shall be noted and maintained in a separate sibling 
list. Placement of siblings within the same school is facilitated whenever feasible during the open 
enrollment period if appropriate educational services are available for each sibling at the 
requested school. You may submit one application per student, per school.  
 

12. Q: If one sibling already attends a school that is at capacity, will another sibling be 
automatically allowed to attend the same school if the school is not in our attendance zone?  
A: No. A new sibling will not automatically be assigned to a school that is at or above capacity.  

 
13. Q: If my child has an IEP is he/she eligible to apply for COE? 

A: Yes, your child may apply, but if they are accepted, an IEP Team will convene to determine 
whether the student’s needs can be adequately addressed and to ensure the IEP can be 
implemented at the chosen school. If not, the student will not be enrolled, but placed at the 
appropriate school based on their attendance zone or appropriate placement for services if they 
are a resident of Clay County. Students residing in another county whom the District is not able 
to serve will be expected to enroll in their home county. 
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14. Q: When/how will I be notified if my child has been assigned a seat?  
A: Parents/guardians will receive notification indicating approval/denial of a seat assignment for 
2017-18. Additionally, all schools will have a list of approved applicants after completion of the 
lottery process. 

 
15. Q: Is COE available for Pre-K Programs? 

A: No. Since Pre-K Programs are not mandatory, COE options are not available for Pre-K students. 

 
16. Q: If my child attends a Pre-K program at a school, is he or she guaranteed a Kindergarten seat 

in the same school?  
A: Only if the student resides in that school’s attendance zone. Otherwise, the parent is required 
to submit a Controlled Open Enrollment application for Kindergarten. 
 

17. Q: If I accept a seat for 2017-18 and my child begins the school year, will he or she be able to 
return to our zoned school during the year?  
A: Yes. A parent/guardian has the option to return his or her child to a zoned school at any time. 
However, a student who has returned to his or her zoned school may not return to the Controlled 
Open Enrollment school for the rest of the school year and must reapply for a seat in that school 
for the following year. 
 

18. Q: If my child currently attends a school but moves to a different attendance zone or to 
another county, will his or her seat be forfeited under Controlled Open Enrollment?  
A: No. Your child may stay at the school through the highest grade offered. Transportation will 
be the responsibility of the parent/guardian. 
 

19. Q: I am a current Clay County School District employee and my child is attending a school 
other than their zoned school, do I need to apply for COE to keep them at their school? 
A: No. Clay County School System employees may seek a renewal of their current transfer 
approval through the District’s School Services office. 
 

20. Q: How will COE impact the application process and enrollment criteria for Career Academies and 
other focused programs of choice in Clay County? 
A: There will be no impact to the current application process or programs of choice/career 
academies. In accordance with Florida Statute 1002.31 the District will maintain existing academic 
eligibility criteria for public school choice programs. 
 

21. Q: Can my child participate in sports at the school they wish to enroll in? 
A: Yes. If your child is granted enrollment at a different school pursuant to open enrollment, they 
can participate in athletics. Please note any form of student athlete recruitment is still illegal 
under open enrollment. Please also note that students will not be eligible to participate in the 
same sport during the same academic year if they transfer mid-year due to hardship or other 
special pupil request besides open enrollment. 
 
 

 

 

 


