DRAFT MEMORANDUM

To: Honorable Members of the Clay County School Board
Mr. Addison G. Davis, Superintendent of Schools
From: David J. D’Agata, School Board Attorney
Date: , 2017 DR AFT
Re: Collective Bargaining Executive Session Attendees

QUESTION PRESENTED

May an assistant superintendent who is considered an “ex-officio member” of the
Board’s collective bargaining committees properly take part in collective bargaining
executive sessions under section 447.605(1) of the Florida Statutes?

SHORT ANSWER

Yes, an assistant superintendent’s participation in executive sessions would comport
with section 447.605(1) of the Florida Statutes such that they may join other bargaining
representatives in private meetings with the Board to determine and adequately
represent the Board’s positions on current or pending bargaining issues.

DISCUSSION

Known as Florida’s Public Employee Relations Act (‘PERA”), Chapter 447 of the Florida
Statutes provides a host of collective bargaining rights and obligations for both public
employees and employers. lts overarching purpose is to promote “harmonious and

cooperative relationships between the government and its employees.” § 447.201, Fla.
Stat.

Under PERA, the chief executive officer (“CEQ”) of a public agency employer is
responsible for representing the agency in labor negotiations. See § 447.203(9), Fla.
Stat. With respect to Florida’s public schools, the district superintendent is considered
the CEO who is “required by statute to advise and counsel with the School Board and to
make recommendations regarding numerous matters of policy and administration.”
Liberty County NEA/FTP—NEA v. School Board of Liberty County and Laquita Shuler, 6
FPER para. 11012 p. 17.

With limited statutory exemptions, Florida’s “sunshine law” mandates that school board
meetings are open to the public, and even collective bargaining negotiations with board
employees must remain open to public scrutiny. See §§ 286.011, 447.605(2), Fla. Stat.
However, section 447.605(1) of the Florida Statutes expressly permits private
meetings/“executive sessions” between the CEO or his/her representative(s) and the
governing body which concern current or impending labor negotiations. That serves the
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central purpose of a Chapter 447 executive session: to allow negotiating
representatives to privately seek direction and information from the public employer
relative to its position on issues. See AGO 99-27 (1999). Thus, the Florida Legislature
has divided collective bargaining sunshine policy into two parts: (1) when the public
employer is meeting with its own side, it is exempt from the Sunshine Law; (2) when the
public employer is meeting with the other side, it is not exempt from and must therefore
comply with section 286.011 of the Florida Statutes. See City of Fort Myers v. News-
Press Publishing Company, Inc., 514 So. 2d 408, 412 (Fla. 2d DCA 1987).

In Fla. AGO 98-06 (1998), then Attorney General Bob Butterworth opined that a
superintendent who appointed members to a negotiating committee and completely
delegated his collective bargaining duties to the committee could not thereafter take part
in executive sessions. One year later, however, Butterworth narrowly circumscribed
AGO 98-06 to “the factual circumstances of that opinion” in holding that a city manager
could take part in executive sessions between the city commission and “a number of
city employees” to whom the city manager turned for help on bargaining issues within
their particular knowledge. See Fla. AGO 99-27 (1999). In reaching this conclusion, the
AG construed the term “chief executive officer” to mean not only an individual but a
group of individuals who were delegated negotiating responsibilities. This broad
interpretation of the term “chief executive officer” has been applied in other cases. See,
e.g., Fla. AGO 85-99 (1985) (similarly interpreting the term and finding that negotiating
committee of city which lacked city administrator could participate in private executive
session with city council); City of Fort Myers, supra, at 412-13.

It would therefore appear that a public agency CEO, while carrying out statutorily-
imposed labor negotiation responsibilities, is authorized to enlist the help of personnel
with special knowledge of a collective bargaining issue and include them in an executive
session without offending sections 286.011 or 447.605 of the Florida Statutes.
Conversely, | have not unearthed any binding or even persuasive legal authority which
holds otherwise.

Here, it is my understanding that: (i) the Superintendent and outside labor counsel seek
to include CCDS Assistant Superintendent of Business Affairs (“A.S.”) in upcoming
447.605(1) executive sessions with the Board concerning pending collective bargaining
negotiations; (i) two committees were previously formed and appointed to represent the
Board in such collective bargaining; (iii) the Superintendent has not completely
delegated his bargaining responsibilities to either committee; (iv) the Superintendent
and the A.S. were identified as “ex officio members” of the committees during this
Board’s May and June 2017 meetings; and (v) the A.S. has particular knowledge about
certain pending bargaining issues which | presume to be related to specific financial and
budgeting matters.

CONCLUSION

In light of these facts and the foregoing legal authority, it is my opinion that the Assistant
Superintendent’s attendance at collective bargaining executive sessions would comport
with section 447.605(1) of the Florida Statutes. Clearly, the Board is authorized to meet



privately with “its own side” — including a currently-serving assistant superintendent — to
discuss collective bargaining issues. And it appears that the A.S.’s participation would
materially assist the Superintendent/CEO and other negotiating representatives in
“seeking direction and information from [the Board] regarding its position on the pending
collective bargaining issues.” AGO 99-27. Finally, to the extent that the Board may or
may not recognize A.S. as a “full” committee member but rather as an “ex officio
member,” the law does not distinguish between the two insofar as § 447.605 is
concerned, and it appears that a public agency CEO such as the Superintendent is
authorized to enlist the help of any personnel with particular knowledge of the issues
pertinent to negotiations and include such personnel in executive sessions without

offending 447.605(1).
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